Den gröna fanan förpliktigar

Bild 1: Träff vid den gröna fanan. F v Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Håkan Larsson. Piotr Zgorzelski och Andrzej Mroz.
Bild 2: Centerledaren spelar en nyckelroll i polsk politik.
Bild3: PSL-ordförande Kosiniak-Kamysz och partisekreteraren Zgorzelski blir glada när de ser att de i hög grad är överens med svenska Centerpartiet inför valet till Europaparlamentet.
Bild 4: Vid Donald Tusks möte i Warszawa fanns naturligtvis PSL-ledningen på plats.
Bild 5: Den gröna centerfärgen står inte att ta fel på. Unga PSL:are tillsammans med ordföranden och Andrzej Grzyb som kandiderar för en ny period i Europaparlamentet.
Bild 6: Jaroslaw Kalinowski har tidigare varit ordförande i PSL och jordbruksminister. Nu kandiderar han för en ny period i Europaparlamentet. (Han talade vid centerstämman i Skövde år 2000)

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz kommer direkt från ett möte med Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för att träffa mig och Andrzej Mroz (min tolk och allt-i-allo vid besök i Polen). Den 38-årige läkaren har, sedan han tog över ordförandeskapet i Centerpartiet PSL 2015, återfört sitt parti till en nyckelposition i det politiska landskapet. Enkelt är det dock inte i en atmosfär som präglas av en allt hårdare styrning från regeringen, från det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa (PiS).

-Vi utsätts dagligen för smutskastning och misskrediteras på olika sätt i de regeringstrogna medierna, konstaterar Kosiniak-Kamysz. Det är ingen tvekan om att PiS egentligen vill eliminera vårt parti, men det kommer de inte att lyckas med.

Ute i landet trakasseras PSL-företrädare. Det fick vi själva ett konkret exempel på när vi ville intervjua en lokal företrädare i en kommun utanför Warszawa. ”Jag skulle gärna ställa upp, förklarade han, men jag vågar inte. Om jag framför kritik riskerar jag att bli av med jobbet.”

Kosiniak-Kamysz går så långt som att hävda att attackerna mot PSL är de allvarligaste sedan kommunisterna angrep partiet åren efter andra världskriget. Läget är utan tvekan allvarligt för demokratin, men Wladyslaw Kosiniak-Kamysz är ändå optimist för framtiden.

-Inför regionvalet förra året attackerades vi särskilt hårt runt om i hela landet. Men vi fick 12 procent av rösterna, två miljoner röster. PSL lever även i svåra tider, men de kommande valen blir viktiga för framtiden.

Närmast kommer EU-valet 26 maj. När PSL inför valet beslutade att gå i koalition, Koalicja Europejska, med andra oppositionspartier för att med kraft utmana PiS ökade attackerna igen. Nu anklagas PSL för att ”sälja ut Polen”. Men det är en attack i tomma luften. Liksom det svenska Centerpartiet anser PSL att samarbetet i huvudsak ska vara mellanstatligt och gälla gränsöverskridande frågor som handel, miljö/klimat och brottsbekämpning.

-Vi motsätter oss att EU ska utvecklas till en federation och säger nej till en EU-armé. Vi anser inte heller att det är aktuellt för Polen att ansluta sig till euron.

När det gäller miljö och jordbruk menar PSL däremot att det är viktigt att det europeiska samarbetet fortsätter och utvecklas. Under den tid då PSL regerade tillsammans med PO, Medborgarplattformen, 2007-2015 satsade man på förnybar energi; vindkraft, solenergi och bioenergi. Målet var att minst hälften av Polens energibehov 2035 ska klaras med förnybara energikällor. Idag står kolet för mellan 80 och 90 procent, medan den förnybara energin endast ligger kring tio procent.

-PiS-regeringen har i stort sett stoppat satsningarna på sol och vind. I stället har man ökat importen av ryskt (!) kol. Och denna regering kallar sig ”patrioter”, säger Kosiniak-Kamysz sarkastiskt. Han pekar på att Polen idag har en president som är klimatförnekare och som hävdar att landet ska elda med kol i minst 200 år till.Intressant är att PSL-ordföranden understryker att partiet är motståndare till kärnkraft. Det är en alltför dyr och riskabel energikälla.

-Den gröna fanan förpliktigar, säger han med ett leende.

Polen får stora resurser från EU i form av region- och jordbruksstöd. Landet är stor nettobidragstagare och har under de 15 år som gått sedan inträdet mottagit ungefär 1000 miljarder kronor mer än man har betalat. PSL-ordföranden är oroad över att jordbruksstödet ska dras ned på grund av Brexit.

-Drar man ned jordbruksstödet öppnas i praktiken marknaden för import från Amerika och Afrika – och för utslagning av europeiskt jordbruk. Det kan vi aldrig acceptera.

PSL arbetar för att bredda partiet ungefär som de nordiska centerpartierna gjorde för några decennier sedan. Antalet aktiva bönder har kraftigt minskat även i Polen, från över fem miljoner 1990 till knappt 1,5 miljon idag – och då gäller det att nå fler väljargrupper.

-Vi är självfallet ett parti för bönder, men inte bara för bönder, säger partiordföranden. Vårt parti är öppet för alla som vill utveckla hela landet och ta ansvar, inte minst på miljöns område. Målet är att PSL ska bli ett starkt parti såväl på landsbygden som i städerna.

Med den karismatiske Wladyslaw Kosiniak-Kamysz i spetsen för PSL är förutsättningarna för framgång goda. Jag skulle inte bli förvånad om han nästa år har en ledande post i Polens regering och att landet då får en ny president vid namn Donald Tusk.

Faktaruta:

PSL – Polens äldsta och mest stabila parti

Polskiego Stronnictwa Ludowego PSL (ungefär Polska Folkrörelsepartiet, även kallat Bondepartiet) grundades redan 1895 i den österrikiska delen av det då delade Polen. Detta agrardemokratiska parti organiserade landsbygdens folk och var det parti som började använda gröna fanor och fyrklövern som symbol. PSL kan ses som världens äldsta gröna centerparti.

Under mellankrigstiden spelade PSL en viktig roll i det nu självständiga Polen. Partiledaren Wincenty Witos var premiärminister vid tre tillfällen, bland annat när Röda armén stoppades (”Undret vid Wisla”). Samtidigt arbetade partiet internationellt i den så kallade gröna internationalen. Grunden för partierna i internationalen var demokrati, fred och likvärdiga förhållanden mellan stad och land.

Efter andra världskriget var PSL den starkaste motståndaren till kommunisterna och den sovjetiska oppositionen. Partiet, under ledning av Stanislaw Mikolajczyk, hade ett starkt folkligt stöd men slogs ned med våld. Mikolajczyk tvingades i landsflykt men arbetade vidare för de gröna idéerna i exil.

PSL återuppstod som självständigt parti i samband med kommunismens fall 1989. Partiet tog plats i sejmen vid det första fria parlamentsvalet 1990 och är det enda parti som har varit representerat hela tiden sedan dess. PSL har ingått i regeringen i olika konstellationer från 1991 fram till 2015. Waldemar Pawlak var premiärminister 1993-1995.

Under 1990-talet och in på 2000-talet samarbetade PSL och de nordiska centerpartierna i INC (International Network of Centre Parties). Dåvarande partiordföranden Jaroslaw Kalinowski, numera EU-parlamentariker, höll tal vid centerstämman i Skövde 2000. Partiet kan betecknas som ett traditionellt grönt centerparti. Lika förutsättningar för stad och land, decentralisering och miljöansvar är grundläggande värderingar.

Idag arbetar PSL i opposition mot det styrande partiet Lag och Rättvisa (PiS). Partiordförande är sedan 2015 Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. PSL har en nyckelroll i oppositionens ansträngningar att återkomma i regeringsställning och försätta Lag och rättvisa (PiS) i opposition.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *