Det var Senterpartiet som vann valet!

Av det mesta att döma kommer Arbeiderpartiets ordförande Jonas Gahr Støre att bli statsminister i Norges kommande regering. Väljarna gav i stortingsvalet i måndags Gahr Støre förutsättningar att bilda den ”drømmeregjering” han hoppats på. Tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk Venstre har hans parti fått majoritet. Han kommer förmodligen att lyckas även om Senterpartiet inte helt bekvämt med att sitta i samma regering som Sosialistisk Venstre.

Gahr Støre förklarar glatt att hans parti har gjort ett segerval. Det beror dock på vad man menar. Resultatet för Arbeiderpartiet i årets val (26,3 procent) är ett av de lägsta i modern tid. Men utifrån de miserabla opinionsundersökningarna i våras, då Arbeiderpartiet var nere på 17 procent, är det förstås en framgång.
Bild: Jag har flera gånger träffat Senterpartiets färgstarke ordförande Trygve. Här vid ett möte i Tröndelag 2018.

I verkligheten är det Senterpartiets framgångar som möjliggör att den høyreledda regeringen kan bytas ut mot en rödgrön regering. Så sent som 2013 fick Senterpartiet endast stöd av 5,5 procent av väljarna, i måndagens val var siffran 13,5 procent.

Grunden för Senterpartiets framgångar är att partiet står för ett tydligt decentralistiskt alternativ till den centralistiska politik som Erna Solbergs høyreregering bedrivit de senaste åren. Decentralism är en grundsten i de gröna centerpartiernas ideologi – och Senterpartiet har understrukit detta oerhört tydligt. Under parollerna ”Nær folk” och ”Ta hela landet i bruk” har partiet nått ”folk flest”. Trygve Slagsvold Vedum, som tillträdde som ordförande 2014, understryker ständigt hur viktigt det är att lyssna till vanligt folk vare sig det är i Finnmark i norr eller i Oslos förorter. Med ”kaffekoppstrategin” har partiet omsatt detta i praktiken även om pandemin lagt en del hinder i vägen.

I våras såg Senterpartiet ut att göra en ännu större succé. I opinionsundersökningarna låg man kring 20 procent och konkurrerade med Arbeiderpartiet och Høyre om att bli största parti. Väljare strömmade till från alla håll. Många instämde i kritiken mot centraliseringen av polisen och andra myndigheter, liksom mot tvångssammanslagningar av kommuner och fylken. Partiets landsmöte utropade Vedum till statsministerkandidat.

Arbeiderpartiet kände sig pressat av de stora övergångarna till Senterpartiet. Svaret blev att lyfta distriktspolitiken under den gamla parollen ”By og bygd – hand i hand”. Genom att närma sig Senterpartiet kunde Arbeiderpartiet vinna tillbaka väljare. Närmandet underlättar samtidigt det tilltänkta samarbetet.

I slutspurten fick klimatet stor plats i debatten, inte minst hur Norge ska hantera oljan framöver. Ska oljeutvinningen stoppas eller inte? En debatt där de flesta partier konkurrerade om väljarnas gunst. Senterpartiet attackerades dessutom av Oslomedierna. Ändå blev Senterpartiet den stora vinnaren i stortingsvalet.

Tack vare Senterpartiets framgångar får Jonas Gahr Støre möjlighet att bilda regering. Ska han lyckas måste han ge Trygve Slagsvold Vedum och Senterpartiet stort inflytande över politiken. Någon gång under oktober vet vi hur det går.

Vi har goda skäl att följa den spännande utvecklingen i grannlandet i väster. Vad som händer i Norge kommer att få betydelse även för oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *