Ömsom vin, ömsom vatten

Min gamle kombattant på ledarsidorna i Jämtland, Peter Swedenmark, har gjort comeback som ledarskribent i Länstidningens e-tidning, som ges ut på söndagar. Som alltid är det intressant att ta del av Peters texter.

Dagens alster från Peter handlar om Centerpartiet under rubriken ”Från succé till fiasko”. I ledaren hävdar han att Centerpartiet i länet gjorde ett succéval 2006, medan förra årets val skulle ha varit ett kapitalt fiasko. Han har delvis rätt, delvis fel.

Jag håller med om att Centerpartiet i länet har all anledning att fundera över varför väljarnas stöd är så mycket lägre i riksdagsvalet än i kommunvalet. Delvis även i regionvalet. Här finns det skäl att noga analysera och dra slutsatser. Ett sådant arbete pågår också i centerdistriktet. Det är oerhört viktigt att stödet vänds uppåt i nästa val till riksdagen för att Centerpartiet ska vara representerat bland länets riksdagsledamöter även framöver.

När det gäller kommunvalen är det emellertid ömsom vin, ömsom vatten och inte det fiasko Peter Swedenmark vill hävda. Vi har nog alla våra problem och möjligheter. Det gäller även det Peter närstående socialdemokratiska partiet.

I Krokom – där både Peter och jag är kommuninnevånare –  fick C stöd av 28,3 procent av väljarna 2014, tre procent mer än åtta år tidigare – medan S har minskat med tre procent, till 34,3 procent. Skillnaden mellan partiernas stöd har halverats på två val.
I Bräcke fick C stöd av 26,8 procent av väljarna 2014, åtta procent mer än åtta år tidigare – medan S har minskat med tolv procent, till 36,8 procent.
I Härjedalen fick C stöd av 17,7 procent av väljarna 2014, sex procent mer än åtta år tidigare – medan S har minskat med sex procent, till 36,8 procent.
I Berg ligger C ungefär stilla, medan S har ökat. I Åre och Östersund har både C och S förlorat stöd mellan 2006 och 2014. I Ragunda och Strömsund har C förlorat stöd, medan S har fått ökat stöd.

Resultaten i kommunvalen varken har varit succé eller fiasko för vare sig C eller S i länet. Båda partierna har nog skäl att fundera över varför man har varit framgångsrika när det gäller att övertyga väljarna i en del kommuner, medan det har gått sämre i andra.

I Krokom kommer vi att arbeta vidare för att hela kommunen ska ges förutsättningar att utvecklas under parollen ”Grön Politik för Det Goda Livet!” Lyckas vi väl i våra ambitioner framöver är jag övertygad om att det kommer att leda till positiva siffror när rösterna räknas samman även i kommande val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *