Viktigare val än många tror

(Krönika publicerad i Tidningen C 2/2014)Skärmavbild 2014-05-09 kl. 21.44.48

I folkomröstningen om EU 1994 var svenska folket delat. Det gällde också Centerpartiet även om en extrastämma sa ja till medlemskap. Själv var jag inför omröstningen chef för nej-sidans kansli. En majoritet av väljarna valde medlemskapet, ett resultat som även vi på den förlorande sidan respekterar.

Nio år senare var det åter dags för folkomröstning, nu om vi skulle skrota kronan för euron. Den här gången stod Centerpartiet på nej-sidan, vilket förmodligen hade avgörande betydelse för att Sverige idag har en egen valuta. Vi kan nu konstatera att det har varit en stor fördel att ha kronan kvar. Under de senaste årens kris har euron mer splittrat än enat Europa.

Den 25 maj väljer vi de 20 representanter som ska företräda Sverige i Europaparlamentet. EP-valet är viktigare än vad många tror, särskilt som parlamentarikerna numera har verklig makt. Ungefär 60 procent av de frågor som finns på kommunfullmäktiges dagordning i en svensk kommun påverkas direkt eller indirekt av EU – och vad man än tycker om detta vore det tokigt att inte  påverka vilka som fattar besluten.

“Ett smalare men vassare EU” är Centerpartiets paroll. Bryssel ska sluta att detaljstyra frågor som vi bestämmer bättre lokalt, regionalt eller nationellt. Det handlar om bygga ett EU som jagar koldioxidutsläpp men som inte bestämmer hur vi jagar varg. Ett fungerande samarbete byggs bäst underifrån.

För genuint gränsöverskridande frågor som miljö- och klimatfrågor, mänskliga rättigheter, handel och kamp mot gränsöverskridande brottslighet är det europeiska samarbetet viktigt. Utmaningen för framtiden, såväl i Europa som globalt, är den gröna omställningen och bygget av ett hållbart samhälle.

Vi kan vara stolta över hur förutseende Centerpartiet var vid folkomröstningen om krona eller euro 2003. Ett nej till euron är ett “fortsatt välgrundat” ställningstagande. En logisk slutsats bör vara att kräva att Sverige får samma formella undantag från euron som Storbritannien och Danmark har. Annars kommer starka krafter i Bryssel att fortsätta att beteckna Sverige och några andra länder som “not-yet-euro-members”.

EU bör göras smalare genom att makt återförs till nationell nivå och samarbetet koncentreras till genuint gränsöverskridande frågor. Som decentralister bör vi vara på vår vakt mot de centralister som vill flytta ännu mer makt till Bryssel. Samarbetet i Europa bör bygga på självständiga stater, inte på ett allt mer centraliserat stormaktsbygge.

Rösta den 25 maj – och välj det decentralistiska alternativet, Centerpartiet.  Glöm inte att ett bra resultat i EP-valet lägger grunden för valframgång i september!

Håkan Larsson, Rödön

Kandidat till Europaparlamentet 2009

Kandidat till Sveriges Riksdag 2014

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *