För ett grönt Sverige i ett grönt Europa

Centerstämman i Örebro avslutades med en kickoff inför valet till Europaparlamentet. Vi fem toppkandidater – Lena Ek, Kent Johansson, Abir Al-Sahlani, Marie Wickberg och jag själv – framträdde inför stämman med en programförklaring. Klart är att vi både kontrasterar och kompletterar varandra.

Jag talade om vikten av att möta klimathotet och bygga ett grönt Europa. Här kan Sverige visa vägen, nu närmast när miljöminister Andreas Carlgren ska leda EU inför och under FN:s stora klimatkonferens i Köpenhamn i december. I det arbetet spelar utan tvekan EU en stor och vitkig roll. Lyckas Andreas samla världens länder till ett globalt klimatavtal blir han historisk.

Vidare talade jag om de gröna näringarnas viktiga roll när det gäller att bygga ett hållbart samhälle. Jag lyfte dessutom vikten av att även i praktiken visa vad som menas med ett ”vassare men smalare” EU. Jakten och viltvården är ingenting som byråkraterna i Bryssel begriper sig på utan frågor av den typen bör avgöras närmare verkligheten, nationellt eller regionalt. Inte heller förstår man i den belgiska huvudstaden hur en svensk hage ser ut – och då bör man heller inte ha några synpunkter på antalet träd.

Det kändes bra att vara konstruktiv EU-kritiker idag. Utan tvekan finns det stöd för min kandidatur runt om i landet. Men det gäller att motivera och mobilisera så många väljare som bara är möjligt. Mycket kan hända i opinionen fram till den 7 juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *