Östersund – Sveriges mathuvudstad!

Så är det då klart; Östersund utses idag till Sveriges mathuvudstad. MathuvudstadJordbruksminister Eskil Erlandsson offentliggör utmärkelsen vid lunchtid.

Utmärkelsen är inte oväntad, men ändå mycket glädjande. I Jämtlands län spelar Eldrimner och Jilu (Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling) en viktig roll för att utbilda och ge råd till livsmedelshantverkare av olika slag. Här finns fantastiska förutsättningar för att producera råvaror av högsta kvalitet i en ren miljö. Jordbruk och vattenbruk har ypperliga förutsättningar att växa. För besöksnäringen (turismen) har den goda maten naturligtvis också stor betydelse. Jämtland kan producera fantastiska ”upplevelser” med en kombination av stora naturupplevelser och god mat.

Utmärkelsen till Östersund är en utmärkelse till hela länet. Jämtland får nu ännu bättre förutsättningar att utveckla en nordisk motsvarighet till Toscana, matlänet Jämtland i matlandet Sverige kan bli något verkligt stort och skapa många nya arbetstillfällen runt om i våra bygder. Jag är mycket glad över utmärkelsen!

Här finns regeringens officiella tillkännagivande om att Östersund har utsetts till huvudstad i Matlandet Sverige.

Bilden; Glada östersundare firar utmärkelsen till mathuvudstad i Stockholm. Ur ÖP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *