Norsk fiskodling i kraftig tillväxt

Norge börjar inse att oljeåldern är på väg mot sitt slut. När intäkterna från olja och gas börjar minska måste landet bygga på andra näringar.

Det är ingen tvekan om att framtidsnäringen framför andra hos våra grannar i väster är fiskodling. Längs hela den långa norska kusten växer vattenbruket. Redan idag är det en enormt betydelsefull näring – som dessutom är i stark tillväxt. Bara under september månad exporterade Norge ”sjömat” för hela 5,7 miljarder norska kronor.

Jag är övertygad om att vi i Sverige också har förutsättningar för ett växande vattenbruk. I den utredning jag ledde kunde vi visa att det främst är skaldjursodling på Västkusten och odling av fisk, främst röding, i de kalla, näringsfattiga och reglerade vattnen i norr. Det är dags att ge bättre förutsättningar för det svenska vattenbruket.

Vattenbruket i Sverige kan inte bli lika omfattande och stort som det norska. Men vattenbruk kan ge bra, klimatsmart mat och många viktiga jobb på landsbygden, inte minst i det glest befolkade inlandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *