Polackerna tröttnar på Kaczynski?

Bilden: 100 000, kanske fler, demonstrerade i Warszawa på fredagskvällen. Även på andra håll i Polen demonstrerade människor mot skärpningen av den redan mycket restriktiva abortlagstiftningen.

Intressant essä hos Dagens Arena, ”Polen brinner”

Mer aktuell och intressant information hos Notes from Poland

De senaste dagarna har hundratusentals polacker demonstrerat runt om i landet. Efter att den regeringsstyrda konstitutionsdomstolen ytterligare skärpt den redan mycket restriktiva abortlagen i Polen organiserades kvinnostrejker, strajk kobiet, runt om i landet i protest. Nu har även många män, främst yngre, anslutit sig och protesterna riktar sig alltmer mot hela styret av det regerande PiS-partiet (”Lag och Rättvisa”) och särskilt dess starke man Jaroslaw Kacynski.

Protesterna riktas samtidigt mot det starka politiska inflytandet som den katolska kyrkan har. Även om ungefär 90 procent av polackerna betecknar sig som katoliker vill man inte ha något präststyre. Uppenbarligen har de en mer liberal syn på abort än vad det regerande partiet förstått. ”Vi måste flytta politiken ut från de polska kyrkorna”, som centerledaren Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, PSL, själv katolik, sa i en intervju i somras.

Samtidigt demonstrerar bönderna mot att regeringen plötsligt beslutat förbjuda pälsuppfödning och allmänt försvårat för jordbruket. Under senare år har PiS haft ett starkt stöd på landsbygden och gjort vad man har kunnat för att pressa tillbaka det traditionella bondepartiet centerpartiet PSL. Nu kan emellertid en förändring vara på gång särskilt som PSL stöder bondeprotesterna. På en del håll, bland annat i Gdansk, har bönder och kvinnor förenat sina demonstrationer mot regeringen.

Mitt i allt detta ökar coronaspridningen kraftigt i Polen, liksom i grannländerna. På fredagskvällen förbjöd regeringen, med denna motivering, tillträde till kyrkogårdarna, tvärtemot vad man sagt tidigare samma dag. Detta skapade också vrede, eftersom även människor i Polen vill besöka sina bortgångna nära och kära på Alla helgons dag. Många upplever att regeringen saknar strategi mot pandemin.

Under senare tid finns det även tecken på att oron har spridit sig in i regeringspartiet PiS. ”Dogmen om påvens ofelbarhet håller inte längre – och påven i PiS är Kaczynski”, säger en anonym företrädare i tidningen Wyborcza. Vad detta kommer att innebära återstår att se.

Risken är stor för att motsättningarna skärps ytterligare. Jaroslaw Kaczynski, som fortfarande har makten i sin hand, förklarar att kyrkan måste försvaras ”till varje pris” och att om de protesterande skulle segra så skulle detta ”avsluta den polska nationens historia”. Samtidigt talar den förre premiärministern och ordföranden i Europeiska rådet Donald Tusk klartext och betecknar i en tweet sitt land som ”Kalifatet Polen 2020”.

Frågan är vad som händer i vårt grannland söder om Östersjön. Det bör ha ett visst intresse även i en tid då nästan all utlandsbevakning i medierna riktas mot presidentvalet i USA.

Man kan kanske hoppas att Polen koncentrerar sig på att bekämpa coronan och först därefter diskuterar de kontroversiella lagarna som nu skapar oro i landet. Samtidigt är det hoppingivande att en allt starkare opinion i landet verkar tröttna på Kaczynski och PiS-regeringen. Polen och dess folk som så länge kämpat för frihet och demokrati är värt ett bättre öde än att omvandlas till ett alltmer högerauktoritärt och toppstyrt samhälle.

Ett svar på ”Polackerna tröttnar på Kaczynski?

  1. Tack, Håkan! Mycket värdefullt att du bevakar och rapporterar om utvecklingen i Polen, med PSL i centrum.
    mvh
    Anders Ljunggren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *