Hård blockpolitik inte bra för Sverige

 

Till skillnad från våra grannländer har Sverige en hård blockpolitik. Det finns i dagens läge skäl att ifrågasätta detta, såväl för landets skull som för demokratins. Allt oftare framförs också kritik mot blocktänkandet.

Varje parti bör gå ut till väljarna med sin egen politik för att rösterna ska avgöra var den politiska tyngdpunkten bör läggas. Valet avgör vilka regeringskonstellationer som är möjliga.

Vårt land har ett flerpartisystem. Att väljarna har ett flertal alternativ att välja mellan när de går till valurnan. Är det bara två inskränks valmöjligheterna och därmed demokratin.

Jag har tidigare konstaterat att en hård och cementerad blockpolitik inte är bra för Sverige – och definitivt inte för ett självständigt parti i politikens centrum. Det är utifrån denna självständiga mittenposition Bondeförbundet/Centerpartiet har kunnat samverka såväl åt höger som åt vänster för att påverka samhällsutvecklingen. Min uppfattning är därför att det vore en felbedömning att inför valet 2014 kompromissa om politiken med övriga partiet i Allians för Sverige. Liksom i våra grannländer Danmark, Norge och Finland bör partierna gå fram med sin egen politik och låta väljarna avgöra var tyngdpunkten bör ligga. 

Under den senaste tiden har blockpolitiken ifrågasatts från flera håll. Häromdagen förklarade förre centerledaren Olof Johansson att Centerpartiet bör inta en friare och mer självständig roll. Västerbotten-Kurirens politiske chefredaktör Ola Nordebo argumenterar på ett intressant och tankeväckande sätt för blockpolitiken bör brytas. Det är i grunden fel att låsa sig alltför hårt för hur en regering ska vara sammansatt innan väljarna har fått möjlighet att säga sitt.

Ett svar på ”Hård blockpolitik inte bra för Sverige

  1. Pingback: Blockpolitiken till vägs ände? | Kryssa Håkan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *