Mörka moln över framgångens Polen

Bilder:
1. Bredvid Kulturpalatset, Stalins ”gåva” till polska folket, växer nya moderna skyskrapor upp.

2. Vid vårt besök i parlamentet, sejmen, träffade vi från PSL förre jordbruksministern Marek Sawicki och nye partiordföranden Wladyslaw Kosiniak-Kamysz (35-årig läkare från Krakow). På bilden även Håkan Larsson, Andrzej Mroz tolk och kontaktman, liksom Andrzejs dotter Karolina som studerar psykologi vid Warszawa universitet.

3. Den politiska debatten i Polen är hård. Förre premiärministern från PO Donald Tusk, idag ordförande Europeiska rådet, och PIS ordförande Jaroslaw Kaczynski står på varsin sida av barrikaderna.

4. PSL är världens äldsta agrardemokratiska gröna centerparti, grundat 1895. Partiet lanserade fyrklövern som symbol. Idag ser den ut så här i PSL:s version.

När man idag vandrar på warszawavyWarszawas gator blir man imponerad. Den polska huvudstaden är ren, fräsch och pulserande europeisk storstad. Nya hus växer upp, de gamla rustas och underhålls. För några decennier sedan var det helt annorlunda.

Även på landsbygden händer mycket positivt. I byarna byggs nytt. Vägnätet är upprustat. Jag besöker en ny, fräsch landsbygdskrog som serverar utmärkt polsk husmanskost. I närheten ligger en toppmodern bilverkstad.

De flesta polacker har fått det mycket bättre. Jag, som har besökt Polen många gånger sedan 1970-talet, ser detta överallt. Polen efter kommunismens fall är en framgångssaga. Som Maciej Zaremba skriver i DN har landet genomgått ungefär samma utveckling på bara 20 år som har tagit 70 år i Sverige. Men samtidigt som de ekonomiska klyftorna har minskat är har de mentala vidgats, menar Zaremba. Kanske har han rätt.

Ett uppenbart tecken på detta är att Polen idag leds av ett högernationalistiskt, populistiskt parti, PIS (Lag och rättvisa) med egen majoritet i parlamentet, sejmen. Mycket har hänt sedan partiet efter valet förra året tog över regeringskontoren. Allvarligast är kanske att yttrandefriheten har inskränkts. Många journalister och tjänstemän i radio och TV har sparkats på order från regeringspartiet. Public service har utvecklats till propagandakanaler för makthavarna. Mörka moln överskuggar idag den polska framgången.i-sejmen

– PIS är varken bra för demokratin eller för Polen, konstaterar Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Centerpartiet PSL:s unge ordförande när vi träffar honom och den förre jordbruksminister Marek Sawicki på partiets kontor i sejmen.

– Regeringspartiet har ingen vilja till dialog och agerar auktoritärt. Utrymmet för debatt är begränsat, även här i sejmen.

PSL (Polska Folkpartiet, Polskie Stronnistwo Ludowe), världens äldsta gröna centerparti med agrardemokratiska rötter, satt tidigare i regering tillsammans med Medborgarplattformen (PO), ett liberalkonservativt parti. Det var under denna mittenregering Polens stora framsteg uppnåddes. Ändå gick båda partierna kraftigt tillbaka i valet 2015 och fick lämna regeringen för PIS. Det högerpopulistiska partiet, med den mäktige Jaroslaw Kaczynski i spetsen, spred vidlyftiga löften omkring sig – och det gick hem, särskilt på landsbygden. Väljarna utlovades höjda barnbidrag, sänkt pensionsålder och bättre service på olika områden. Dessutom påstod partiet att Polen och det polska sättet att leva var hotat av destruktiva krafter utifrån. Påståenden som i hög grad spreds vida de sociala medierna.hard-politisk-diskussion

Med nöd och näppe klarade PSL femprocentsspärren till sejmen (5,13 procent). Som många decentralistiska partier är partiet dock långt starkare lokalt och regionalt. I regionvalet 2014 fick PSL hela 23,68 procent av rösterna och leder idag fem av landets 16 regioner. Nu laddar partiet om inför kommande val.

– Som oppositionsparti har vi det inte lätt idag, säger Kosiniak-Kamysz. Atmosfären är svår att hantera och vi hoppas att läget åter ska bli normalt. Vid vår kongress i november kommer vi att anta ett nytt partiprogram med ekologi och miljö, familjejordbruk och bra mat, förnybar energi och livskvalitet som grund. Sedan kommer vi att arbeta intensivt för framgång i kommande val. Vi ser redan att en del av de väljare vi förlorade är på väg tillbaka.

Under 1990-talet fanns ett omfattande samarbete mellan de gröna centerpartierna, inte minst mellan de svenska och polska partierna. Samarbetet rann dock ut i sanden när partierna valde olika partigrupper i Europaparlamentet. Nu menar PSL emellertid att det är dags att väcka liv i centersamarbetet igen.

– Vi planerar att bjuda in de nordiska och baltiska centerpartierna, liksom flera andra liknande partier från andra delar av Europa, till en träff i vår, säger PSL-ordföranden. Våra partier med en gemensam idégrund, byggd på decentralisering och miljöansvar, har mycket att diskutera och samverka kring även om vi idag tillhör olika partigrupper.psl-fyrklover

Grannländerna Polen och Sverige vid Östersjön har många gemensamma intressen. Det har även centerpartierna. Jag hoppas därför att de internationella centerkontakterna kommer att blomma upp åren framöver.

 

Håkan Larsson

 

 

 

Ett svar på ”Mörka moln över framgångens Polen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *