Bilden: Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ordförande för Centerpartiet PSL, framstår allt mer som den främste utmanare till Andrzej Duda som Polens president.
Om tre veckor – den 10 maj – tänker det polska regeringspartiet Lag och rättvisa, PiS, tvinga polackerna att välja president. Trots att det borde vara självklart att skjuta upp valet tills coronakrisen har passerat. Något som oppositionen kräver och även en majoritet av väljarna anser enligt flera opinionsundersökningar.
PiS starke man, partiordföranden Jaroslaw Kaczynski, ser emellertid det nuvarande läget som lämpligt för att ytterligare stärka sin makt. Kaczynski bedömer uppenbarligen att coronan gör det lättare för den nuvarande presidenten Andrzej Duda, som snällt följer hans direktiv, att bli omvald. Under nuvarande förhållanden är det i praktiken bara Duda som kan bedriva valrörelse. Hans budskap förs ut genom public service, de radio- och TV-kanaler som numera i praktiken är styrda av det högernationalistiska regeringspartiet. Oppositionens kandidater kan inte arrangera valmöten och får i hög grad lita på sociala medier för att nå ut till väljarna. Demokratin sätts i andra hand.
För att kunna genomdriva presidentvalet har PiS nyligen lyckats ända vallagen så att alla ska rösta via posten. Om detta är möjligt i praktiken återstår att se.
Helt säkra ska nog varken Kaczynski eller Duda vara på att deras utstuderade taktik kommer att lyckas. Oppositionens kandidater har diskuterat om de ska bojkotta valet, men ingen har hoppat av. Inriktningen har från början varit att de olika partierna och partikoalitionerna ställer upp sina egna kandidater i första omgången och att man i andra omgången samlas bakom den oppositionskandidat som får störst stöd i första omgången. Detta förutsätter dock att inte Andrzej Duda får egen majoritet den 10 maj.
Av allt att döma vinner det gröna Centerpartiet PSL:s ordförande Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ökat stöd bland väljarna. Han är mycket aktiv på sociala medier, officiell hemsida, facebook och twitter och når den vägen ut i varje fall till en del av väljarkåren. Hans fru Paulina är också mycket aktiv i arbetet med att stötta sin man, främst i jämställdhetsfrågor och sociala frågor. PSL:s förhållandevis starka organisation är också ett viktigt redskap, särskilt som partiet både är starkt på landsbygden och börjar vinna insteg i Warszawa och andra större städer.
Idag framstår Kosiniak-Kamysz för allt fler som en starkare kandidat än Malgorzata Kidawa-Blonska, det största oppositionspartiet Medborgarplattformens (PO) kandidat. En som anser detta är Aleksander Kwasniewski, Polens president mellan 1995 och 2005, som i polska Newsweek, Onet, menar Wladyslaw Kosiniak-Kamysz är den kandidat som har störst förutsättningar att besegra Andrzej Duda. Därför uppmanar han oppositionen att redan i första omgången enas bakom Kosiniak-Kamysz.
Den tidigare presidenten menar att i dessa tider är det en fördel att PSL-ledaren är läkare. Han lanserar till och med en kampanjslogan på detta tema: ”En bra läkare behövs för sjuka tider”. Att vara läkare är säkerligen en fördel i dagens läge men Kosiniak-Kamysz är också en effektiv politiker, en utmärkt kombination. En fördel är att han inte har någon över sig som drar i trådarna. Detta i motsats till Duda, som i presidentpalatset i hög grad styrs av Kaczynski.
Kwasniewski går så långt att han jämför Kosiniak-Kamysz med Frankrikes president Macron. Från sin centerposition kan han nämligen samla stöd från både vänster och höger – och på så sätt minska polariseringen och samla – läka ihop – landet. Jag tror att ligger något i denna förhoppning.
Om det verkligen blir presidentval i Polen om tre veckor återstår att se. Det finns exempelvis uppgifter som tyder på att man inte kommer att hinna trycka allt valmaterial som krävs för poströstningen. Jag kommer att följa den polska utvecklingen de närmaste veckorna med stort intresse.
För min del är jag övertygad om att Wladyslaw Kosiniak-Kamysz på presidentposten skulle bli ett stort hinder för PiS-regeringen i dess ansträngningar att centralisera makten över det polska samhället i egna händer efter förebild från Ungern och Viktor Orban. Som president kan han i varje fall hindra eller åtminstone fördröja ytterligare lager i auktoritär riktning.
Dessutom skulle Polen få en man på presidentposten som är en genuin förkämpe för decentralisering och miljöansvar. Jag håller tummarna.
I det programmet från Radiokorrespondenterna finns en bakgrund till det planerade presidentvalet.