En dag i ”top of Europe”

Jag minns när CUF:arna i Norrbotten brukade kalla sin vidsträckta region för ”top of Europe”. Idag, fredag, har jag varit i dessa trakter.

På Kallax möttes jag av två äldre gentlemän från Centerpartiet i Piteå som tog väl hand om mig under dagen. Första stopp var Alviksgården, Nylén/Hugossons stora svingård utanför Luleå. Här föds tusentals grisar upp varje år – och av gödseln produceras biogas. Detta är ännu ett exempel på att de gröna näringarna framöver kommer att bli kombinerade mat- och energiproducenter. Grisarna verkade ha det bra på Alviksgården och det bestående intrycket därifrån är en mycket positiv framtidstro.

Därefter bar det av till Piteå för lunch och träff med lokala centerpartister, bland andra Per Stenwall och hans syster som jag känner sedan gammalt. På Grans naturbruksskola hade vi ett bra möte och jag känner jag har ett starkt stöd även bland centerpartisterna i norr. På skolan fick vi också information av verksamhetschefen Bo Wiberg.

Nästa punkt på programmet var ett besök på Sicomp, där Hans Hansson berättade om hur man arbetar med att utveckla nya, lätta material. Ett grönt institut som medverkar till att utveckla grön teknik för framtiden. Det var mycket inspirerande att se hur denna verksamhet i Piteå ligger i den globala fronten på detta område.

Här lägger jag också in det pressmeddelande jag presenterade vid besöket:

EU bör koncentrera sig på
gemensamma, gränsöverskridande frågor

-Genuint gränsöverskridande frågor som miljö och klimat, handel och brottsbekämpning är frågor som det är viktigt och naturligt att vi samverkar kring på Europanivå. Däremot ska EU inte lägga sig i frågor som vi på ett bättre sätt kan hantera nationellt.
Det säger Håkan Larsson, Rödön, Centerpartiets främste kandidat från norra Sverige i valet till Europaparlamentet, vid fredagens besök i Norrbotten.
–    Ett exempel är Europaparlamentets beslut nyligen att förbjuda handel med sälprodukter, menar Håkan Larsson. Förbudet riktar sig mot den brutala slakten av sälkutar i Canada, men får konsekvenser även för den traditionella säljakten längs Bottenviken. Sälen riskerar att uppfattas som ett rent skadedjur i stället för en resurs om man inte får handla med sälprodukter.
–    Ett annat exempel, där Bryssel försöker detaljstyra är EU-parlamentets beslut häromdagen att försöka tvinga Sverige och andra medlemsländer att tillåta slakt utan bedövning av religiösa skäl. Det är absurt att djurplågeri tillåts även om man hänvisar till religiösa skäl.
–    Sverige har länge haft förbud för skäktning, det vill säga religiös slakt som går ut på att skära halsen av djur utan bedövning och låta dem förblöda, och det är inget som EU genom förordningar ska tvinga oss att upphäva, menar Håkan Larsson. Det måste som hittills vara möjligt att förena djurskydd med religiösa sedvänjor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *