I höst kommer Polen att välja väg framåt. Förmodligen blir det nämligen val till sejmen/parlamentet i oktober. Frågan är om den demokratiska oppositionen kommer att få väljarnas stöd och kunna ta över regeringsmakten från den högerauktoritära PiS-regeringen (Lag och rättvisa). Resultatet kommer att få betydelse för oss, ja för hela Europa.
Jag har följt polsk politik i decennier och ser fram emot ett både spännande och viktigt val i vårt grannland söder om Östersjön.
Bild: Det traditionella gröna centerpartiet PSL (grundat 1895) har inlett ett samarbete med det nya centerpartiet Polska2050 (grundat 2015). Tillsammans bildar dessa partier en stark mittenkraft i polsk politik, en nyckelroll för framtiden. PSL:s ordförande är Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, medan Polska2050 leds av Szymon Holownia.
Även om utvecklingen inte har gått lika långt i auktoritär riktning i Kaczynskis Polen som i Orbans Ungern är läget allvarligt. Media centralstyrs i hög grad från regeringspartiet och rättssamhället är delvis satt ut spel. Lägg till detta att PiS med viss framgång använder sig av kyrkan för att sprida sitt budskap och misskreditera sina politiska motståndare. När jag för ett par år sedan träffade centerledaren Wladyslaw Kosyniak-Kamysz, PSL, berättade han om hur regimen använder predikstolarna för att angripa hans parti.
Rysslands krig mot grannlandet Ukraina har samtidigt påverkat polsk politik. Är det något det råder stor enighet om i Polen så är det motstånd mot rysk aggression och stöd för grannlandets frihetskamp. Landet har tagit emot flera miljoner ukrainska flyktingar.
Opinionsmässigt är läget ganska jämnt mellan regering och opposition. PiS, Lag och rättvisa, ligger kring 35 procent i stöd. Dessutom finns det några mindre partier långt ut till höger, främst Konfederationen, som kan ge högerregimen ytterligare stöd. Detta ytterhögerparti ligger kring åtta procent i opinionsundersökningarna.
Bild: Den polska PiS-regeringens ”starke man” Jaroslaw Kaczynski styr polska medier allt hårdare…
Det största demokratiska oppositionspartiet, Medborgarplattformen PO, som leds av Donald Tusk, tidigare ordförande för Europeiska rådet. En annan viktig politiker från detta parti är Warszawas borgmästare Rafał Trzaskowski
PO ligger kring 30 procent i opinionsundersökningarna och brukar betecknas som ”liberalkonservativt”.
PSL, ”världens äldsta gröna centerparti på agrardemokratisk grund” startade redan 1895 och är det enda parti som suttit i sejmen hela tiden sedan demokratin återupprättades i Polen kring 1990. Det är ett genuint centerparti med decentralisering och förnybar energi som viktiga delar av sitt program. I dagens läge är kampen för landsbygden och rättvisa åt bönderna åter centrala uppgifter. Ett återupprättande av rättssamhället är självfallet också en nyckelfråga.
Inte heller Polen har undgått omfattande ekonomiska problem. Inflationen ligger för när varande ungefär dubbelt så högt som i Sverige, kring 18 procent.
Bild: Stöder för ”världens äldsta gröna centerparti” har pendlat en hel del genom åren. Nu verkar partiet vara på uppgång inför höstens val.
Inför valet har PSL inlett ett samarbete med Polska2050, ett mycket yngre centerparti. Tillsammans kan de båda partierna få en nyckelposition i polsk politik. För närvarande ligger de tillsammans kring 15 procent i opinionsundersökningarna. Ungefär hälften var.
Ska oppositionen lyckas få majoritet i höstens val måste även vänsterpartierna Lewica och Razem räknas in. Dessa båda partier, som i dagens läge kan betecknas som socialdemokratiska, ligger tillsammans kring nio procent i de senaste opinionsundersökningarna.
Mycket kan hända i opinionen innan de polska väljarna väljer sina representanter någon gång i höst. Stor betydelse har också vilka ”koalitioner” de olika partierna väljer i valet. Enligt det polska valsystemet måste ett parti få minst fem procent av rösterna för att bli representerade i sejmen. För partikoalitioner krävs åtta procent.
Jag kommer att följa den politiska utvecklingen i Polen även framöver och hoppas att fler är intresserade. Utvecklingen i detta grannland påverkar oss mer än vad vi kanske tror.
Blir intressant att följa dina kommentarer.
Ja. Håkans engagemang för Polen och i synnerhet PSL borde värdedsättas ännu mera i centerrörelsen i Sverige. anders.ljunggren51@gmail.com
Tack för responsen, Sören och Anders!
Det känns viktigt att följa den politiska utvecklingen i Polen. Inte minst i dessa dagar. Tyvärr är kunskapen ganska bristfällig, men jag hoppas att det kan bli bättre.
Jag är mest bekymrad över att Centerpartiet inte upprätthåller kontakten med det genuina systerpartiet PSL. Ett parti vi hade nära samarbete med under 1990-talet – och som idag har en nyckelroll i polsk politik.