Sedan 1999 arbetar Föreningen Sveriges Vattenkraftskommuner (FSV) för att även de kommuner och bygder som släppt till sina forsar ska få del av de stora värden som det strömmande vattnet generar. Idag går nästan allt till kraftbolagen och statskassan.
Sedan två år tillbaka är jag ordförande för FSV och torsdag/fredag höll vi årsstämma i Hammarstrand, vattenkraftskommunen Ragunda. Det blev en välbesökt och inspirerande stämma. Vattenkraftsutredaren Thomas Korsfeldt presenterade sina förslag, den erfarne vattenkraftskonsulten Nisse Andersson medverkade, liksom riksdagsledamöterna Per Svedberg (s) och Emil Källström (c). Även i år besöktes vi av vår framgångsrika systerorganisation LVK från Norge. Tine Larsen och Trygve Westgård gav kloka råd till vårt fortsatta arbete.
Norge är förebilden i det här arbetet. Inför årsstämman skrev vi en debattartikel, där vi utvecklar våra synpunkter och som har publicerats i en rad tidningar.
Vid årsstämman i Hammarstrand fick jag förtroendet att leda FSV även under det kommande året. Utmaningen nu är att öka opinionsbildningen och bygga allianser över partigränserna för att vi ska kunna uppnå resultat av vårt arbete. Bildandet av Inlandsinnovation AB, som riksdagen beslutade om i torsdags, kan ses som ett positivt resultat av bland andra FSV:s arbete. Detta bolag kan dock inte ses som en ersättning för ett långsiktigt och hållbart system för att tillförsäkra vattenkraftskommunerna del av de värden vattenkraften genererar. Det handlar om en rättighetsfråga.
Låt vattenkraften medverka till att ge lokal utvecklingskraft!
Ett fint fotografi; medelålders män gör saker tillsammans.
Erik! Även medelålders män kan göra bra saker tillsammans. Men visst behöver vi fler yngre aktiva och en mer jämställd sammansättning av FSV:s styrelse och representation.
Ja, det var så jag menade. Själv är jag numera också en medelålders man och förstås en som uppskattar blandade sammansättningar.